Päronmuffins med ingefäraglasyr á la viktväktarna

Serverar: 12 portioner

Tid: 40 minuter

5 poäng Saftiga päronmuffins har en lite kryddig glasyr med smak av ingefära. Ett garanterat blickfång till kaffet! Päronen i receptet kan varieras med äpplen.

Ingredienser

  • 1 tsk rapsolja
  • 2 päron, urkärnade och finhackade
  • 1 tsk kanel
  • 3/4 dl socker
  • 1 citron, 1 msk pressad saft
  • 1 1/4 dl creme fraiche 5%
  • 1 ägg
  • 1 1/4 tsk vaniljsocker
  • 1 ½ dl lättmjölk 0,5%
  • 4 3/4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 dl florsocker
  • 1/4 tsk ingefära
  • Instruktioner

    1. Värm ugnen till 190°. Använd gärna en muffinsform för 12 muffins. Spreja med rapsolja.
    2. Blanda päron, kanel, socker och citronsaft i en skål och skaka ihop. Vispa ihop fraiche, ägg, 1 tsk vaniljarom och mjölk i en annan skål och sätt åt sidan. Blanda mjöl och bakpulver i en stor skål. Vänd ned fraiche- och päronblandningarna så att det bara precis blandas. Om du rör för mycket blir muffinsen hårda. Häll smeten i formarna, grädda i ca 10-15 minuter eller tills de svällt och har en gyllene färg. Ta ut och låt svalna i formarna i 5 minuter, lägg dem därefter på ett galler och låt svalna helt.
    3. Under tiden gör du glasyren: Sikta ner florsocker och ingefära i en skål. Tillsätt resterande vaniljsocker och tillsätt gradvis vatten under omrörning. Ta inte mer vatten än att glasyren blir tjock och bredbar. Bred ett tunt lager på varje muffins och servera.
    4. Du kan använda äpplen istället för päron. Muffinsen håller sig i lufttät behållare i rumstemperatur i ett par dagar. De kan också frysas i upp till 3 månader. Frys dem separat så du inte lockas att äta alla när du ändå tinat upp dem.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben