Päronpaj med rosmarin och hasselnötssås

Serverar: 4 portioner

Har du inte testat att para ihop päron med rosmarin så är det dags nu. För att inte tala om kombon päron och hasselnöt. Det är bara mumsiga vänskapsrelationer här! Laktosfri och äggfri.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 2½ dl vetemjöl
  • 1 msk socker
  • En nypa salt
  • 100 g smör, t ex mjölkfritt
  • ½ dl vatten
  • Päronfyllning
  • 2 päron
  • ½ dl socker
  • 2 tsk finhackad färsk rosmarin
  • Hasselnötssås
  • 2 dl hasselnötter, skalade
  • 2 dl vatten
  • 2 msk lönnsirap
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Instruktioner

    1. Blanda ihop vetemjöl, socker och salt i en skål. Skär smöret i tärningar och nyp ihop med mjölet. När du har en grynig massa häller du på vattnet och nyper ihop allt till en smidig deg. Plasta in och låt vila i kylen i 30 minuter. Kavla ut degen ca 3 mm tunn och ta ut fyra rundlar. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt.
    2. Päronfyllning: Strö hälften av sockret över degrundlarna. Halvera päronen och skär ut kärnhuset. Skiva päronhalvorna och lägg dem på degrundlarna. Strö över resterande socker.
    3. Grädda päronpajerna i 225 grader i ca 20 minuter eller tills de har fått fint med färg. Ta ut och strö över finhackad rosmarin.
    4. Hasselnötssås: Blötlägg hasselnötterna i 1 timme. Häll bort vattnet och släng ner hasselnötterna i en matberedare tillsammans med vatten, lönnsirap och vaniljsocker. Mixa till en slät sås.
    5. Servera de nygräddade päronpajerna tillsammans med hasselnötssåsen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben