Päronsorbet med hallonsås

Serverar: 4 portioner

Underbar päronsorbet som serveras med hallonsås.

Ingredienser

  • 1 stort saftigt päron
  • 1 msk citronsaft
  • ½ dl florsocker
  • 1 flaska päroncider, 63 cl
  • 2 dl halvtorrt vitt vin
  • Ev några droppar grön hushållsfärg
  • 1 äggvita
  • Hallonsås
  • 5 dl frysta eller färska hallon
  • 2-3 msk florsocker
  • Instruktioner

    1. Skala päronet. Riv det på den finaste sidan av rivjärnet. Tillsätt citronsaften och rör om så att inte päronmoset mörknar.
    2. Ta fram en låg vid bunke med plan botten. Blanda päronmoset, florsockret, cidern och vinet i bunken. Rör om och ställ det hela i frysen. Tillsätt ev grön hushållsfärg.
    3. När blandningen halvfrusit till en ismassa är det dags att vispa äggvitan till hårt skum. Blanda äggvitan med ismassan så mycket det går och ställ det hela åter i frysen.
    4. Ta fram bunken en eller två gånger under infrysningen och vispa om ordentligt i sorbeten. Det går bäst med en elvisp. Vispa så att sorbeten blir väl blandad men inte för länge så att den börjar tina.
    5. Hallonsåsen: Passera hallonen, som först måste tina om de är frysta, genom ett finmaskigt durkslag med hjälp av en träslev. Arbeta tills bara kärnorna finns kvar i durkslaget. Smaka av såsen med florsocker, mängden beror på hur söta bären är från början.
    6. Sorbeten kan göras klar flera dagar i förväg och hallonsåsen dagen före serveringen. Vid serveringen är det viktigt att sorbeten först tas ut och får mjukna en aning i kylen minst en halvtimma. Därefter ska den vispas upp med hjälp av en elvisp till en lagom mjuk sorbetkonsistens. Skeda sedan omedelbart upp sorbeten i kylda glas eller portionsskålar och ringla hallonsåsen över.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben