Härligt mustig och värmande paj, ät den som vegorätt eller servera lite lufttorkad skinka till.
Ingredienser
Pajdeg
2.5 dl vetemjöl
1 krm salt
125 g smör, kylskåpskallt, i tärningar
2 msk iskallt vatten
Fyllning
150 g getost, smulad
2 dl crème fraiche, lätt
2 ägg
1 squash, skivad och fräst i olivolja
1 röd paprika, i bitar
1 ask cocktailtomater
1 tsk flingsalt
Instruktioner
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda hastigt mjöl, salt och smör, gärna i matberedare. Tillsätt vatten och knåda snabbt ihop till en deg. Låt vila kallt minst en halvtimme. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, nagga botten. Förgrädda i ca 10 minuter. Ta ut och höj värmen till 225 grader.
Mixa osten med crème fraiche och ägg. Häll i pajskalet. Lägg i squash, paprika och tomater. Strö över flingsaltet. Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter. Ta ut och låt pajen sätta sig 5-10 minuter innan du serverar.
Tips:
Getosten i pajen kan helt eller delvis bytas mot riven smakrik hårdost eller smulad ädelost om du så vill. Om du växlar en del av vetemjölet mot graham blir degen lite mörkare och nyttigare.