Paj med plommonmarmelad

Serverar: 12-14 portioner

Italienare älskar sötsaker. Den här pajen kallas "crostatan". Man kan fylla den med vilken marmelad som helst.

Ingredienser

  • 200 g smör
  • Ca 7 dl vetemjöl
  • Ca 2 ½ dl socker
  • 2 ägg
  • 400 g plommonmarmelad, eller aprikos, jordgubb
  • Finrivet skal av 1 citron
  • Smör till formen
  • Vatten
  • Servering
  • Grädde eller vaniljglass
  • Instruktioner

    1. Skär smöret i bitar. Blanda ihop mjöl och socker i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop till en smulig deg. Låt vila 30 minuter i kylen. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Kavla ut degen ca ½ cm tjock på mjölat bakbord. Skär ut ca 15 stycken 1 cm breda remsor av degen. Spara dem till garnering. Tryck ut resten av degen i en smord ugnssäker pajform, ca 30 cm i diameter.
    3. Blanda marmeladen med 3/4 dl vatten så att den inte torkar för mycket under tillagningen. Rör ner citronskalet. Bred ut marmeladen på bottnen. Lägg remsorna i kors över marmeladen.
    4. Grädda mitt i ugnen ca 35 minuter. Låt svalna och servera med grädde eller vaniljglass.

    Liknande recept

    4.5
    1 h
    4
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben