Paj med pumpa, rödbetor och rostade grönsaker

Ugnsrosta grönsaker, koka några rödbetor och göra en pajdeg. Man kan tycka att det är många moment, men den här pajen blir mer än läcker!

Ingredienser

  • Pajdegen
  • 3 dl vetemjöl, 180 g
  • 1 krm salt
  • 1 krm socker
  • 100 g smör, kallt
  • 1 ägg, uppvispade
  • Fyllning
  • 2 medelstora rödbetor
  • 1 stor morot, skalad och i bitar
  • 1-2 rödlökar, i klyftor
  • 1 liten zucchini, i skivor på längden
  • Lite skivad pumpa
  • 2 msk olivolja
  • Flingsalt
  • Svartpeppar ur kvarn
  • 2 msk hackad färsk rosmarin eller timjan
  • Sista momentet
  • 150 g chévre utan kanter
  • 3 ägg
  • 3 dl grädde eller gräddmjölk
  • 1 dl riven parmesanost
  • 2 msk hackad, färsk rosmarin och/eller timjan
  • Flingsalt
  • Svartpeppar ur kvarn
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Gör pajdegen. Mät upp mjöl, salt och socker i en matberedare. Lägg i kallt smör skuret i kuber. Mixa mycket snabbt i några sekunder bara. Lägg sedan i det lätt uppvispade ägget och mixa/blanda till en deg.
    3. Kavla ut degen direkt och lägg i en pajform, 22-24 cm i diameter. Ställ formen i frysen 10 minuter. Förgrädda sedan pajskalet mitt i ugnen i ca 15 minuter. Hit kan man förbereda en dag i förväg om man vill.
    4. Koka rödbetorna i lättsaltat vatten i 20-30 minuter eller tills de är mjuka. Häll av vattnet och låt svalna lite. Kläm sedan av skalen och skär rödbetorna i cm tjocka skivor. Gör i ordning ugnsgrönsakerna.
    5. Bred ut morötter, rödlökar, zucchiniskivor och pumpabitar i en långpanna med bakplåtspapper. Ringla över olivolja, smula över flingsalt och peppra lätt. Sist örterna. Sätt in i ugnen på 200 grader. Baka grönsakerna i 30 minuter eller tills de fått fin färg och är mjuka. Ställ åt sidan.
    6. Smula chévreosten över det förgräddade pajskalet, lägg sedan på de ugnsrostade grönsakerna och rödbetorna. Vispa ihop ägg, grädde eller gräddmjölk, riven ost, örter, salt och peppar. Häll ägg- och ostsmeten över grönsakerna och grädda pajen i 200 grader i ca 35 minuter.
    7. Pajen är lika god ljummen som kall.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben