Ett recept, som påminner om de brödkakor man bakade på eftervärmen i ugnen, när man bakade ljusugnsbröd i Västerbotten t.ex. OBS! Detta är inte mitt eget recept, utan kommer från Buffé 11/97 och är ett inlägg för att förstärka intrycket av den matkultur, som även finns i norra Norrland. Idealisk "parsysselsättning" dvs. mannen kvalar, kvinnan gräddar eller tvärtom!
1. Stöt kryddorna i en mortel. Blanda ingredienserna till en deg i den ordning de är uppräknade. 2. Dela degen i 20 bitar och forma dem till runda, släta bullar. 3. Häll rikligt med mjöl på bakbordet, platta till varje bulle och vänd dem i mjölet. 4. Kavla ut till en tunn rundel, först med vanlig kavel, sedan med kruskavel. Värm en stekpanna eller två, grädda bröden några minuter på varje sida. Pannan skall inte smörjas. 5. Låt bröden svalna på galler. Passar utmärkt att frysa. I