Pannbröd med lök och oliver

Serverar: 1 portioner

Schalottenlök och oliver är både vacker och god fyllning till brödet.

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 3½ dl vatten, 37 grader
  • 1 tsk salt
  • 2 msk olivolja + 1 tsk till formen
  • 7-8 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 500 g schalottenlök
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk socker
  • Salt
  • Peppar
  • 1 dl oliver
  • Ört- och vitlöksolja
  • 1-2 finhackade vitlöksklyftor
  • 2 msk finhackad basilika
  • 1 msk finhackad persilja
  • 3 msk olivolja
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala och dela lökarna till fyllningen, blanda med olja och socker på en bakpappersklädd plåt, salta och peppra. Baka löken i nedre delen av ugnen 15-20 minuter, rör om ett par gånger undetiden, låt svalna.
    2. Smula jästen i en bunke och rör ut med lite av vattnet, tillsätt resten av vattnet, salt, olja och det mesta av mjölet. Arbeta kraftigt ihop till en smidig deg. Jäs under bakduk till dubbel storlek, ca 30 minuter.
    3. Smörj en ugnsform, ca 35x35 cm. Lägg degen i formen och platta ut den med mjölad hand. Tryck ner löken och oliverna. Låt jäsa under bakduk ca 20 minuter.
    4. Grädda mitt i ugnen 15 minuter. Låt brödet svalna på galler. Lägg tillbaka i formen. Blanda ihop ingredienserna till örtoljan och ringla över brödet.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben