Festpaj med lök och oliver

Serverar: 6-8 portioner

Tid: 1 timme

En härlig paj , enkel och lättlagad, med kombination av lök, oliver och marinerade tomater ger en aptitretande och spännande brytning .

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 100 g smör
  • 1 dl kesella
  • 1-2 msk vatten
  • Fyllning
  • 2 gula lökar
  • 1 stor röd lök
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 1 purjolök
  • 1 msk olivolja
  • Pepparmix
  • 1½ dl pastasås Palermo
  • 250 g fetaost
  • 100 g oliver blandade gröna och svarta
  • 50 g soltokade tomater marinerade
  • 1 tsk oregano
  • Äggsmet
  • 3 ägg
  • 2 dl mellangrädde
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 225 grader.
    2. Hacka samman mjöl, salt och smör. Det går snabbt och lätt med matberedare. Tillsätt kesella och vatten. Blanda tills en deg bildas. Ställ den svalt i ca 30 min. Kavla eller tryck ut degen . Lägg den i en stor pajform, ca 30 cm i diameter. Förgrädda pajskalet i 10-15 minuter. Skala och skiva gul, röd och vitlök. Skölj, ansa och strimla purjolöken. Fräs all lök i olivolja tills den mjuknar. Krydda med lite pepparmix.
    3. Bred pastasåsen på pajskalet. Fördela löken ovanpå. Skär fetaosten i bitar och lägg på dem tillsammans med oliver och tomater. Strö över oregano.
    4. Vispa samman äggsmeten. Krydda, häll den över pajen. Grädda mitt i ugnen 30-40 minuter.
    5. Bjud pajen med sallad av olika sorter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben