Festpaj med lök och oliver
En härlig paj , enkel och lättlagad, med kombination av lök, oliver och marinerade tomater ger en aptitretande och spännande brytning .
Ingredienser
Pajdeg
4 dl vetemjöl
1 krm salt
100 g smör
1 dl kesella
1-2 msk vatten
Fyllning
2 gula lökar
1 stor röd lök
2-3 vitlöksklyftor
1 purjolök
1 msk olivolja
Pepparmix
1½ dl pastasås Palermo
250 g fetaost
100 g oliver blandade gröna och svarta
50 g soltokade tomater marinerade
1 tsk oregano
Äggsmet
3 ägg
2 dl mellangrädde
Salt
Svartpeppar
Instruktioner
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Hacka samman mjöl, salt och smör. Det går snabbt och lätt med matberedare. Tillsätt kesella och vatten. Blanda tills en deg bildas. Ställ den svalt i ca 30 min.
Kavla eller tryck ut degen . Lägg den i en stor pajform, ca 30 cm i diameter. Förgrädda pajskalet i 10-15 minuter.
Skala och skiva gul, röd och vitlök. Skölj, ansa och strimla purjolöken. Fräs all lök i olivolja tills den mjuknar. Krydda med lite pepparmix.
- Bred pastasåsen på pajskalet. Fördela löken ovanpå. Skär fetaosten i bitar och lägg på dem tillsammans med oliver och tomater. Strö över oregano.
- Vispa samman äggsmeten. Krydda, häll den över pajen.
Grädda mitt i ugnen 30-40 minuter.
- Bjud pajen med sallad av olika sorter.
Liknande recept
Kommentarer (0)