Mandelmaräng och chokladgrädde är en läcker kombination.
Ingredienser
Botten
180 g mandel
2 dl strösocker
Maräng
4 äggvitor
3 dl strösocker
Fyllning/garnering
150 g mörk choklad, 70 %
3 dl vispgrädde
200 g physalisfrukter (2 askar )
Florsocker
Instruktioner
Sätt ugnen på 175 grader.
Mal mandeln och blanda den med 2 dl socker.
Gör en maräng:
Vispa äggvitan med en tredjedel (1/3 dl) av det resterande sockret.
Tillsätt resten av sockret (2/3 dl) och vispa till en fast maräng.
Vänd ner mandelblandningen i marängen.
Spritsa eller bred marängen på bakplåtspapper till två bottnar cirka 20 centimeter i diameter.
Enklast är att rita upp två cirklar på papperet först.
Grädda i ugn, 175 grader, 15–20 minuter.
Fyllning/garnering:
Hacka chokladen fint.
Smält den i mikro eller över vattenbad till cirka 45 grader.
Vispa grädden, inte för hårt.
Rör ner en tredjedel av grädden i chokladen till en smidig chokladmassa.
Vänd ner resten av grädden med stora luftiga tag.
Montering av tårtan:
Stansa eller skär ett hål, cirka 7 centimeter i diameter, i mitten av den ena bottnen.
Spritsa eller bred ut chokladgrädden på den andra bottnen.
Hacka hälften av physalisfrukterna grovt och strö ut över chokladgrädden.
Lägg över bottnen med hål i och fyll hålet med hela physalisfrukter.
Pudra med florsocker.