Påsktårta på engelskt vis

Serverar: 15-16 portioner

På engelska kallas den läckra kakan för pound cake, eftersom den traditionellt innehåller 1 pound (450 g) vardera av smör, socker, mjöl och ägg. Receptet från 1700-talet har förändrats med åren. Tårtan blir hög, kompakt och framför allt otroligt saftig.

Ingredienser

  • 450 g smör, rumsvarmt
  • 5 dl strösocker
  • 6 ägg
  • 7½ dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • ½ tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • ½ tsk salt
  • 1 dl filmjölk
  • Glasyr
  • 400 g cream cheese
  • 3 dl florsocker, ca
  • 1 tsk rivet citronskal, ca
  • Några droppar gul karamellfärg
  • Godisägg till garnering
  • Instruktioner

    1. Smörj och bröa en rund och hög bakform.
    2. Vispa smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa ordentligt.
    3. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten tillsammans med filmjölken.
    4. Häll smeten i en stor och framför allt hög form. Grädda i 175 grader ca 1 timma och 20 minuter eller tills provstickan är torr. Lägg folie över kakan om den får för mycket färg.
    5. Låt kakan svalna något i formen. Stjälp sedan upp den på ett galler och låt kallna. Blanda ihop ingredienserna till glasyren och bred den över hela kakan. Dekokrera med godisägg.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    Christina56 22 mars 2008

    Så underbart god. Den blir hög och fin och inte torr.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben