Påsktårta på engelskt vis
Serverar: 15-16 portioner
På engelska kallas den läckra kakan för pound cake, eftersom den traditionellt innehåller 1 pound (450 g) vardera av smör, socker, mjöl och ägg. Receptet från 1700-talet har förändrats med åren. Tårtan blir hög, kompakt och framför allt otroligt saftig.
Ingredienser
450 g smör, rumsvarmt
5 dl strösocker
6 ägg
7½ dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
½ tsk salt
1 dl filmjölk
Glasyr
400 g cream cheese
3 dl florsocker, ca
1 tsk rivet citronskal, ca
Några droppar gul karamellfärg
Godisägg till garnering
Instruktioner
- Smörj och bröa en rund och hög bakform.
- Vispa smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa ordentligt.
- Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten tillsammans med filmjölken.
- Häll smeten i en stor och framför allt hög form. Grädda i 175 grader ca 1 timma och 20 minuter eller tills provstickan är torr. Lägg folie över kakan om den får för mycket färg.
- Låt kakan svalna något i formen. Stjälp sedan upp den på ett galler och låt kallna. Blanda ihop ingredienserna till glasyren och bred den över hela kakan. Dekokrera med godisägg.
Liknande recept
Kommentarer (1)
Så underbart god. Den blir hög och fin och inte torr.