Påsktårta med fågelbo

Perfekt att bjuda till påsk.

Ingredienser

  • Tårtbotten
  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl hett vatten
  • 3 dl vetemjöl
  • ½ tsk bakpulver
  • 1 msk smör
  • 2 msk ströbröd
  • Vaniljkräm
  • 1 vaniljstång
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 2 ägg, endast gulan
  • 1 msk maizena
  • ½ dl strösocker
  • Fyllning
  • 500 g frysta bär gärna hallon eller jordgubbar
  • 2 msk strösocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 300 g grovt mixad fryst eller väl mogen mango
  • 1 dl koncentrad flädersaft
  • Garnering
  • 500 g gul marsipan (eller vit marsipan färgad med gul karamellfärg)
  • 100 g mörk choklad (70 %)
  • 100 g vit choklad
  • 2 dl strössel
  • Godisägg
  • Instruktioner

    1. Ugnstemp 175º Botten: Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt vattnet, lite i taget, mot slutet av vispningen. Blanda mjöl och bakpulver och rör försiktigt ner det i smeten. Häll smeten i en smord och bröad rund form à 2 liter. Grädda i ugnen cirka 35 minuter i 175 gr. Låt kakan svalna något innan den stjälps upp.
    2. Vaniljkräm Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg alltsammans med resten av ingredienserna i en liten kastrull. Hetta upp och sjud på svag värme under vispning tills krämen tjocknat, den ska inte koka. Plocka ur vaniljstången och låt svalna. Smält den mörka chokladen i mikro eller över vattenbad. Ringla ganska tjocka ”pinnar” med en sked på bakplåtspapper. Låt stelna i kylen.
    3. Skär tårtbotten i tre delar.
    4. Tina bären, häll inte bort vätskan, och rör dem med sockret. Vispa grädden och vänd ner mangon. Fördela hälften av bären på kakans första lager. Bred vaniljkrämen ovanpå. Lägg på nästa tårtbotten och gör likadant med resten av bären och mangogrädden. Lägg på den sista tårtbottnen och ringla flädersaften över kakan för att göra den extra saftig.
    5. Rulla marsipanen till en lång rulle, cirka 15x75 centimeter. Kavla ut den på ett oljat bakbord. Skär remsan i tre rektangulära delar.
    6. Lägg en del längs tårtans kant. Vik över och vecka kanten upptill. Gör likadant med de två andra marsipanbitarna som skarvas lite omlott runt tårtan.
    7. Smält den vita chokladen i mikro eller över vattenbad. Pensla chokladen på tårtans kant och tryck snabbt dit strössel innan chokladen hunnit stelna. Gör ungefär en decimeter i taget och använd rikligt med strössel. Bryt isär chokladpinnarna och arrangera ett fågelbo mitt på tårtan. Dekorera med godisägg i ”boet”.

    Liknande recept

    1
    4 h 30 min
    15-20
    3

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben