Pecanpaj med cognacsås

Härligt nötig paj med en sås som inte går av för hackor.

Ingredienser

  • 60 g osaltat smör
  • 2 msk socker
  • 1/4 tsk salt
  • Hälften av ett till skum vispat ägg
  • 2 msk kall mjölk
  • 2 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 3 dl ljus sirap
  • 2 dl farinsocker
  • 4 ägg
  • 2 äggulor
  • 60 g osaltat smör
  • 2-3 dl pecannötter
  • Såsen
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk cognac
  • 1 tsk grand marnier
  • 2 msk créme fraiche
  • Instruktioner

    1. Pajdeg: Vispa smör, socker och salt tills blandningen är krämig. Tillsätt det halva vispade ägget och vispa eller kör i marberedare på hög hastighet i 30 sekunder. Tillsätt mjölken och vispa eller kör i 2 minuter till. Tillsätt mjölet och kör några sekunder tills degen grynat sig.
    2. Forma till en platt bulle som får vila i kylskåp minst en timme. Tryck ut i smord pajform och låt vila i kylskåp minst 15 minuter.
    3. Värm ugnen till 180 grader.
    4. Fyllning: Rör ihop socker, sirap, äggulor och ägg till en jämn smet. Smält det osaltade smöret i kastrull tills det är nötbrunt men inte bränt. Häll det i smeten.
    5. Fördela pecannötterna i formen och förgrädda i 10 minuter. Häll smeten i pajformen och grädda alltsammans i ca 45 minuter. Smeten höjer sig och skall var dallrig när man tar ut pajen. Sen sjunker den hastigt igen som en sufflé.
    6. Såsen: Blanda grädde, vanilj, cognac och likör. Vispa tills grädden börjar tjockna. Tillsätt créme fraiche och fortsätt vispa tills mjuka toppar bildas.
    7. Pajen håller sig gott och väl en vecka i kylskåp och blir bara godare med tiden.

    Liknande recept

    4.6
    12-14
    4

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben