Pepparglazad oxfilé med ugnstekt potatis och vitlökssmör

Serverar: 4 portioner

Jättegott och festligt! En absolut favorit... Förbered gärna vitlökssmöret i god tid.

Ingredienser

  • 800 g oxfilé
  • 1,5 dl vatten
  • 1 msk koncentrerad oxfond
  • 1 st apelsin, saft och skal
  • 0,75 dl socker
  • 0,5 dl äppelvinäger
  • 1 dl sweet chili
  • 1 klyfta vitlök, krossad
  • 2 dl svarta vinbär eller björnbär
  • 2 msk hel svartpeppar, förvälld
  • 1 msk maizena , till redning
  • Tillbehör
  • 1 kg potatis, klyftas
  • 3-4 msk olja
  • ½ vitlöksklyfta
  • Salt, efter smak
  • 2 tsk strösocker
  • Peppar, efter smak
  • Vitlökssmör
  • 100 gr rumstempererat smör
  • 2-3 pressade vitlöksklyftor
  • 1/2 msk pressad citron
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • 1/2 tsk salt
  • Instruktioner

    1. Sätt på grillen i tid, så att du får en perfekt glöd. Skär bort ev. senor på filén. Salta och peppra.
    2. Förväll svartpepparen ca 10 ggr. Smaka och känn så att den inte är för stark.
    3. Koka upp vatten, oxfond, apelsinskal, apelsinsaft, sweet chili, bär, socker, äppelvinäger, vitlök och den finhackade förvällda svartpepparen. Red av med lite maizenamjöl utrört i vatten. Låt glazen koka i ca 10 minuter.
    4. Lägg köttet på grillen och pensla med glazen. Sätt på grill-locket och öppna spjället. "Gulla" hela tiden med köttet och pensla med glazen. Sätt i en stektermometer och grilla köttet till temperaturen är ca 58 grader.
    5. Ugnstekt potatis: Skala och klyfta potatisen. Smörj en långpanna med olja. Pressa lite vitlök i 3-4 msk olja. Lägg potatisen i långpannan och ringla över vitlöksoljan, salta, sockra och peppra efter egen smak.
    6. Vitlökssmör: Vispa smör, salt, svartpeppar, citronsaft och den pressade vitlöken luftigt. Spritsa i fina toppar och sätt dem i kylen en stund så att de stelnar.
    7. Ta ut vitlöksmöret ur kylen 5-10 innan ni ska servera det.
    8. Servera potatisen till oxfilén och bjud vitlökssmöret till. Servera även en valfri grönsallad till denna rätt. Ät och njut!

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben