En paj som har allt - söta persikor, syrliga hallon, mild vaniljkräm och nötig mandelkräm. En överdådig dessert inspirerad av den klassiska Peach Melba.
Ingredienser
Pajdeg
125 g kylskåpskallt smör
3.33 dl vetemjöl
1½ dl florsocker
1 ägg
Mandelkräm
150 g mandelmassa
1 dl strösocker
125 g rumstempererat smör
2 ägg
6 msk mjöl
Vaniljkräm
1 vaniljstång
3 dl standardmjölk
1 dl strösocker
2 äggulor
1 msk maizena
Frukt och bär
8 persikohalvor
200 g hallon
Instruktioner
- Gör först pajdegen. Kör smör, mjöl, florsocker och ägg i en matberedare till en degklump. Täck degen med plastfolie och lägg i kylen 15 minuter.
- Gör sedan mandelkrämen. Kör mandelmassa, strösocker, smör, ägg och mjöl i en matberedare till en slät blandning.
- Gör därefter vaniljkrämen. Dela vaniljstången och skrapa ner kornen i en gryta. Lägg även i resten av vaniljstången. Rör ner mjölk, socker, äggulor och majsena. Hetta upp blandningen under omrörning cirka en minut eller tills den börjar tjockna. Ta grytan av värmen och häll över vaniljkrämen i en kall bunke.
- Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en pajform som är ca 26 cm i diameter. Kavla ut pajdegen mellan två lager lätt mjölad plastfolie. Lägg degen i formen och tryck till kanterna. Förgrädda pajskalet i ugnen tio minuter.
- Bred ut mandelkrämen på pajbottnen och grädda i ugnen tio minuter. Låt persikohalvorna rinna av väl. Ta ut pajen och häll på vaniljkrämen. Tryck ner persikorna i vaniljkrämen och fördela hallonen mellan dem. Grädda i ugnen cirka 30 minuter.
- Det går bra med frysta eller färska hallon. Även aprikoser passar bra istället för persikor.
Liknande recept
Kommentarer (0)