Pitabröd

Serverar: 16 portioner

Pita är ett arabiskt bröd som bl.a. serveras till kebab och falafel. Under gräddningen pöser degen upp och bildar en ficka som du sedan fyller med det du tycker bäst om.

Ingredienser

  • ½ pkt jäst
  • 5 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • 12 - 13 dl vetemjöl
  • Instruktioner

    1. Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader och häll det över jästen. Rör tills jästen löst sig.
    2. Tillsätt salt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen tills den släpper bunkens kant.
    3. Låt degen jäsa övertäckt 1 timma på en rumsvarm och dragfri plats. Sätt ugnen på 275 grader.
    4. Knåda degen och dela den i två lika stora delar. Rulla ut varje del till en längd, som i sin tur skärs i åtta lika stora bitar.
    5. Värm en bakplåt utan matfett eller bakplåtspapper i ugnen tills den är riktigt het.
    6. Kavla ut degbitarna till runda, platta kakor. Lägg så många det får plats på den heta plåten.
    7. Grädda bröden mitt i ugnen tills de fått lite färg och en kluftbubbla syns, 2-3 minuter. Låt dem svalna under bakduk. Skär sedan en ficka längs med varje bröd.

    Liknande recept

    4.7
    2 h
    18
    2

    Kommentarer (6)

    Dara 11 mars 2008

    Jag har bakat arabiskt bröd i snart 20 år , det finns inget godare än detta , men man måste frysa dom direkt och sen värma i micro eller ugn för dom är godast nygräddade .Toppengott

    jezz85 5 april 2008

    Otroligt gott att äta tillsammans med Sish, arabisk bondsallad och ris eller bulgur..

    tina62 12 april 2008

    Toppenbra recept, provade att göra med grahamsmjöl på den andra halvan jäst och de gick också bra. Tack för ännu ett toppenrecept.

    kve62 28 mars 2010

    så gott hade glömt hur goda dom är

    gustavanton 29 januari 2011

    jättegott bröd och mycket enkelt att baka

    axel_andresen 14 januari 2014

    Enkelt recept! Även för oss ovana i köket. Lyckat resultat på första gången :)

    Relaterade Artiklar

    Måndagens grillsås
    En riktigt smarrig sås till köttet eller fisken är nästan det viktigas...

    Mat av rester
    Man behöver inte göra en fet pyttipanna så fort det blir över mat från...

    Tips för vegetarianer
    När man väljer att äta helt vegetarisk är det viktigt att man ser till...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben