Plommon- och mandelkaka

Serverar: 10 portioner

Saftig kaka med en touch av citron som ger bra syra till det söta. Toppas med knapriga pekannötter.

Ingredienser

  • 150 g smör
  • Ca 8 plommon
  • 3 ägg
  • 150 g mandelmassa
  • 1 ½ dl socker
  • Rivet skal av 1 citron
  • 2 dl vetemjöl
  • ½ tsk bakpulver
  • Garnering
  • 18 pekannötter
  • Florsocker
  • Citronmeliss
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Smält smöret och låt det svalna. Dela och kärna ur plommonen. Kör ägg, mandelmassa och socker till en fluffig smet i skålen till matberedaren med kniven monterad. Blanda ner smör och citronskal. Sikta ner mjölet blandat med bakpulver.
    3. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant som är ca 24 cm i diameter. Klipp bort överflödigt papper.
    4. Häll smeten i den smorda och bröade formen. Lägg plommonhalvorna i smeten och garnera med pekannötterna.
    5. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter. Låt kakan stå 5 minuter innan den lossas från formen. Låt svalna på galler under bakduk. Garnera med siktat florsocker och citronmeliss.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben