Polska köttpiroger

Har man inga stekrester kan man fylla med dubbelt så mycket svamp eller använda kokt skinka eller korv.

Ingredienser

  • Pirogdeg
  • 50 g jäst
  • 50 g margarin el smör
  • 2 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 2 ägg
  • Ca 9 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 3 gula lökar
  • 2 msk margarin el smör
  • 3 dl stekt kött i små tärningar
  • 1 burk blandsvamp (200 g)
  • ½ - 1 dl gräddfil
  • 1 ättiksgurka, i tärningar
  • ½ - 1 tsk salt
  • ½ krm peppar
  • Pensling
  • Ägg
  • Instruktioner

    1. Detta blir antingen 24 små eller 12 stora piroger.
    2. Smula ner jästen i en bunke.
    3. Smält matfettet, tillsätt mjölk och ljumma degspadet till 37º. Häll det över jästen och rör om tills den är upplöst. Tillsätt saltet och de lätt uppvispade äggen men spara lite att pensla pirogerna med.
    4. Arbeta in det mesta av mjölet med maskin eller för hand. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk ca 30 minuter.
    5. Förbered fyllningen. Skala och hacka löken. Fräs den mjuk i matfett. Tillsätt kött, avrummen svamp i mindre bitar, gräddfil, gurktärningar, salt och peppar.
    6. Kavla ut degen tills den är knappt 1 cm tjock. Ta med mått ut rundlar, ca 9 eller 14 cm, beroende på om man vill ha små eller stora piroger.
    7. Lägg på 1 - 1 ½ msk av fyllningen. Pensla kanterna med ägg. Vik degen så att pirogerna blir halvcirkelformade. Tryck till kanterna med en gaffel. Lägg pirogerna på smord plåt eller bakplåtspapper. Låt dem jäsa 10-15 min. Pensla dem med uppvispat ägg.
    8. Grädda pirogerna mitt i ugnen. Små piroger i 225º ca 10 minuter, stora piroger i 200º 15-20 minuter. I varmluftsugn 200º ca 15 minuter för små piroger och 175º ca 20 minuter för stora piroger.
    9. Låt pirogerna svalna något innan de serveras med sallad.
    10. Pirogerna går utmärkt att frysa. Tina och värm dem i ugnen i 175º eller i mikrovågsugnen på upptiningsläge.
    11. Tips! Har man inga stekrester kan man fylla med dubbelt så mycket svamp eller använda kokt skinka eller korv.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    mmongot 4 maj 2011

    min mamma kommer från polen och det är absolut inte så man gör! ;)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben