Potatis- och getostpaj

Serverar: 10-12 portioner

En god paj som passar i många olika sammanhang. Den smakar lika bra kall som ljummen, som ensamrätt eller tillsammans med kallskuret kött.

Ingredienser

  • Botten
  • 125 g smör
  • 4 dl vetemjöl
  • 3 msk vatten
  • 1 krm salt
  • Fyllning
  • 800 g potatis
  • 4 dl vispgrädde
  • 3 dl mjölk
  • 400 g getost
  • 7 äggulor
  • Salt
  • Peppar
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 225 grader. Blanda smör, mjöl, vatten och salt i en bunke eller matberedare med kniven isatt. Arbeta tills en boll bildas.
    2. Tryck ut degen i en smord springform, ca 24 cm i diameter. Nagga degen med en gaffel och ställ pajen i kylen 30 minuter eller i frysen 15 minuter. Förgrädda pajskalet 15 minuter. Sänk värmen till 175 grader.
    3. Gör fyllningen. Skala och skär potatisen i 1 cm tjocka skivor. Blanda vispgrädde och mjölk i en kastrull med tjock botten. Lägg potatisen i gräddblandningen och sjud den cirka 8 minuter. Dra bort kastrullen från plattan.
    4. Smula ner nästan all getost i kastrullen och låt den smälta. Låt blandningen svalna något innan äggen blandas ner. Var försiktig så att inte potatisskivorna går sönder. Smaka av med salt och peppar.
    5. Häll fyllningen i det förgräddade skalet. Grädda pajen cirka 40 minuter eller tills fyllningen har stannat, d v s inte dallrar när man puttar lite lätt på formen.
    6. Höj värmen till 225 grader och smula ner resten av getosten. Grädda ytterligare 5 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben