Potatis- och jordärtskockkaka

Serverar: 8-10 portioner

Potatiskakan förgylls av jordärtskockornas fylliga smak. Den blir fast och mycket god.

Ingredienser

  • 1½ kg potatis, fast sort
  • 600 g jordärtskockor
  • 225 g smör + smör till formen
  • Salt
  • Grovmalen vitpeppar
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Smält smöret på svag värme, ta bort från värmen och låt stå så att det skiktar sig. Häll av smöret utan att bottensatsen kommer med. Skala och skär potatis och jordärtskockor i tunna skivor, använd gärna matberedare eller mandolin. Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
    3. Lägg ett tunt lager med potatis och jordärtskockor på botten.
    4. Pensla med lite av smöret. Krydda varje lager med 2-3 krm salt och 1 krm peppar. Upprepa tills all potatis och jordärtskockor har gått åt. Se till att pressa ner varje lager. Avsluta med smör, salt och peppar. Spara lite smör till gratineringen.
    5. Klipp ut en cirkel av bakplåtspapper, lika stor som formen och täck kakan med papperet. Ställ en kastrull fylld med 3/4 med vatten som tyngd ovanpå. Ställ en plåt täckt med aluminiumfolie i nedre delen av ugnen då potatiskakan kan släppa vätska under tillagningen. Ställ in potatiskakan på ett galler precis ivanför plåten 1 timme.
    6. Ta bort kastrull och papper. Höj temperaturen till 225 grader. Pensla ytan med lite smör. Tillaga ytterligare ca 30 minuter, tills potatiskakan fått fin färg. Låt svalna helt. Ställ övertäckt i kylen.
    7. 2 timmar innan servering så skär potatiskakan i portionsbitar och lägg på bakpapperklädd plåt. Strax före servering så värm den ca 15 minuter i 175 graders varm ugn.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    enb003 30 december 2011

    Hej , kanske dum fråga men jag fattar inte det här med smöret, vad ska användas,bottenskiktet eller det andra?

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben