Potatis- och jordärtskocksgratäng med portabellostekar
Vem blir inte glad av en potatisgratäng? Speciellt när den gömmer välsmakande skivor av jordärtskockor. Till gratängen serveras den köttigaste" av svampar, portabellon, i en fyllig marinad.
Ingredienser
4-8 portabellosvampar, beroende på storleken
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 tsk mörk sojasås
2 msk tomatpuré
1 tsk senap, gärna stark
2 msk agavesirap
Salt
Svartpeppar
Potatis- och jordärtskocksgratäng
800 g mjölig potatis
400 g jordärtskockor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 dl grädde
3 dl mjölk
1 tsk salt
Svartpeppar
Servering
Grönsallad
Instruktioner
- Lägg portabellosvamparna i en form. Pressa ner vitlöksklyftorna i en skål. Blanda ner olivolja, sojasås, tomatpuré, senap, agavesirap, salt och svartpeppar. Häll marinaden över svamparna och vänd runt så att de täcks helt. Plasta in och låt stå i minst 30 minuter. Stek sedan svamparna i lite olja i en stekpanna.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skala potatisen och jordärtskockorna och skiva tunt. Skiva även den gula löken och vitlöksklyftorna tunt. Lägg ner allt i en stor kastrull tillsammans med grädde, mjölk, salt och svartpeppar. Koka upp och låt sjuda i 10-15 minuter tills du har en tjock, krämig röra. Smaka av om det behövs mer salt och peppar. Häll ner allt i en gratängform och gratinera i ugnen i ca 30 minuter. Gratängen ska få en fin yta.
- Servera gratängen tillsammans med portabellostekarna och en grönsallad.
Liknande recept
Kommentarer (0)