Potatis- och jordärtskocksgratäng med portabellostekar

Serverar: 4 portioner

Vem blir inte glad av en potatisgratäng? Speciellt när den gömmer välsmakande skivor av jordärtskockor. Till gratängen serveras den köttigaste" av svampar, portabellon, i en fyllig marinad.

Ingredienser

  • 4-8 portabellosvampar, beroende på storleken
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk mörk sojasås
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tsk senap, gärna stark
  • 2 msk agavesirap
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Potatis- och jordärtskocksgratäng
  • 800 g mjölig potatis
  • 400 g jordärtskockor
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 dl grädde
  • 3 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • Svartpeppar
  • Servering
  • Grönsallad
  • Instruktioner

    1. Lägg portabellosvamparna i en form. Pressa ner vitlöksklyftorna i en skål. Blanda ner olivolja, sojasås, tomatpuré, senap, agavesirap, salt och svartpeppar. Häll marinaden över svamparna och vänd runt så att de täcks helt. Plasta in och låt stå i minst 30 minuter. Stek sedan svamparna i lite olja i en stekpanna.
    2. Sätt ugnen på 200 grader.
    3. Skala potatisen och jordärtskockorna och skiva tunt. Skiva även den gula löken och vitlöksklyftorna tunt. Lägg ner allt i en stor kastrull tillsammans med grädde, mjölk, salt och svartpeppar. Koka upp och låt sjuda i 10-15 minuter tills du har en tjock, krämig röra. Smaka av om det behövs mer salt och peppar. Häll ner allt i en gratängform och gratinera i ugnen i ca 30 minuter. Gratängen ska få en fin yta.
    4. Servera gratängen tillsammans med portabellostekarna och en grönsallad.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben