Potatis- och köttfärsgratäng
Den här rätten är lite som att mixa Grekland och Italien. Ta moussaka från Grekland och lasagne från Italien och resultatet blir ungefär så här. Den är väldigt enkel att göra och sköter sig mycket själv i ugnen. Variera genom att använda annan färs (lamm/älg/blandfärs) och variera kryddorna. Den är inte särskilt fet heller, och med en stor sallad till blir det riktigt nyttigt.
Ingredienser
1 msk olivolja
500 g nötfärs
10 cm strimlad purjolök
1 finhackad vitlöksklyfta
3 msk tomatpuré
1 msk kalvfond
2 tsk soja
Salt
Peppar
2 dl vatten
8-10 potatisar i skivor (ca 5 mm tjocka)
1 dl färdig ostsås
Instruktioner
- Bryn färs, purjolök och vitlök i olivolja några minuter.
Smaksätt med tomatpuré, fond, soja, salt och peppar.
Häll på vatten och koka ihop cirka 5 minuter.
- Varva potatisskivor och köttfärs i en smord ugnsfast form.
Häll på ostsås och gratinera i 225 °C cirka 30-40 minuter (känn efter så att potatisen är mjuk).
Liknande recept
Kommentarer (1)
Gott! :-)