Potatis- och spenatgnocchi med svamp och ost

Serverar: 4 portioner

Att göra egen gnocchi är alltid mycket godare än den köpta, tar lite mer tid men det är det värt. Den som inte orkar göra egen gnocchi köper färdig på matbutiker.

Ingredienser

  • 500 g potatis med skal, mjölig sort
  • 100 g färsk spenat eller 50 g djupfryst hackad
  • 2 ägg
  • 3-4 dl vetemjöl
  • 1 dl färskriven parmesanost
  • 2 msk olivolja
  • 300 g svamp, skogschampinjoner eller kantareller
  • 2 msk olivolja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 dl finhackad persilja
  • 200 g taleggio ost
  • ½-1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Instruktioner

    1. Koka potatisarna mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet, och låt potatisen svalna en aning. Skala och pressa dem i en potatispress.
    2. Skölj den färska spenaten väl och skär bort den grövsta delen på stjälkarna. Förväll i kokande vatten 1 minut och låt rinna av i ett durkslag. Finhacka spenaten. Tinad, djupfryst spenat ska endast rinna av väl.
    3. Häll den pressade potatisen på en arbetsyta coh gör en grop i mitten. Lägg ner äggen i gropen, tillsätt spenat, vetemjöl, parmesanost och olivolja. Arbeta snabbt samman till en smidig deg. Tillsätt mer vetemjöl om det behövs. Låt degen vila i 10 minuter.
    4. Dela degen i bitar och rulla ut till längder med diameter på 2 cm. Skär längderna i 1 cm långa bitar. Tryck lätt och rulla varje gnocchi mot en gaffel, så att de får ett randigt mönster på ena sidan och en lätt skålning på den andra. strö mjöl över gnocchibitarna så att de inte klibbar ihop.
    5. Borsta eller skölj svampen hastigt i kallt vatten och skär den i tunna skivor eller små bitar. Skala och skiva vitlöksklyftorna tunt. Hetta upp lite av olivoljan i en stor stekpanna. Lägg i vitlök och låt fräsa lätt i någon minut, utan att den tar färg.
    6. Tillsätt svampen och stek tills vätskan kokat in. Häll i resten av olivoljan, strö över hälften av den finhackade persiljan och stek vidare på låg värme i ca 10 minuter. Salta och peppra. Ställ åt sidan.
    7. Skär osten i små bitar. Koka gnocchin i lättsaltat vatten. Efter 2-4 minuter flyter de upp till ytan och då är de färdiga. Ta upp gnocchin med hålslev och låt rinna av.
    8. Värm upp svampen och lägg ner gnocchin i stekpannan. Tillsätt ostbitarna och rör om så att allt blandas väl. Låt gnocchin bli riktigt varm och osten smälta lite. Strö över resten av persiljan och servera.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben