Potatisformar med skogssvamp och rosmarin

Serverar: 10 portioner

De här formarna är ett gott och trevligt tillbehör till exempelvis kyckling eller kött. Har man petiga barn kan svampen och löken uteslutas i några av dem.

Ingredienser

  • 700 g fast potatis
  • 150 g blandad skogssvamp, t ex karljohan och kantareller
  • 1 msk smör
  • ½ tsk salt + 1 tsk salt
  • 1 krm + 1 krm nymald svartpeppar
  • 1 gul lök
  • 2 tsk + 1 msk olivolja
  • Ca 3 msk ströbröd
  • 2 dl nyriven parmesan
  • 4 ägg
  • 1 pressad eller finhackad vitlöksklyfta
  • 1 msk finhackad rosmarin
  • 2 krm riven muskotnöt
  • Instruktioner

    1. Skala potatisen och koka den mjuk i saltat vatten. Rensa svampen och hacka den. Fräs på svag värme i en stekpanna så att vattnet dunstar bort. Höj värmen och lägg i smöret. Stek svampen så att den får fin färg. Krydda med ½ tsk salt och 1 krm peppar. Hit går det att förbereda.
    2. Sätt ugnen på 250 grader. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i 2 tsk olivolja. Smörj ugnssäkra formar som rymmer ca 3/4 dl med 1 msk olivolja. Bröa med ströbröd och lite av parmesanosten.
    3. Pressa potatisen genom potatispress i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och rör till en jämn smet. Smaka av med 1 tsk salt och 1 krm peppar.
    4. Fördela smeten i formarna. Strö eventuellt över extra ost. Gratinera mitt i ugnen ca 10 minuter tills potatisen fått fin färg. Servera gärna med extra smörfräst svamp.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    johanfredrik 18 januari 2009

    Har gjort denna rätt vid 2 tillfällen och det har blivit jättegott!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben