Oxfilé med rosmarin och oliver
Ursprunget till denna rätt fanns i DN, men har lyxats till ordentligt, bland annat genom att byta ut fläskfilén mot oxfilé. Serveras med potatis; stekt, hasselback eller gratäng. Imponerar i sin lyxighet på gästerna, men är ändå ganska enkel att göra. Fungerar både till små och stora fester.
Ingredienser
140 g bacon
12 schalottenlök
2-3 vitlöksklyftor
2½ dl rödvin
6 dl vatten
4 msk ox- eller viltfond
2 msk torkad rosmarin
15 enbär
1½ kg oxfilé
2 tsk salt
2½ krm mald vitpeppar
2½ dl oliver med kärna
3 msk smör
5 kvistar färsk rosmarin
Instruktioner
- Skär baconet i två centimeter breda strimlor på tvären och stek det knaprigt i en torr panna (en panna med höga kanter är att föredra).
- Skala och halvera schalottenlöken, skala och finhacka vitlöken. Lägg båda delarna i pannan med baconet och stek dem mjuka i några minuter.
- Häll i vinet och låt koka in i några minuter. Tillsätt vatten, fond, torkad rosmarin och krossade enbär. Reducera vätskan till såskonstistens. Om såsen blir klar innan köttet kan den varmhållas på låg värme utan problem.
- Under tiden - putsa oxfilén. Salta och peppra och bryn den runt om i lite smör. Efterstek i ugn 15 minuter i 150° C. Låt den sedan vila i 10-15 minuter.
- När vätskan reducerats rör ner smör och oliver. Skär upp köttet i tjocka skivor och lägg på ett serveringsfat och häll såsen över. Garnera med färsk rosmarin.
Liknande recept
Kommentarer (0)