Potatisgratäng som kan förberedas dan före

Serverar: 6 portioner

En jättegod och krämig gratäng. Väldigt praktisk då den bara är att slänga i ugnen på själva "ät-dagen", då man förbereder den dagen innan. En räddare i nöden för mig många gånger, då jag väntat hungriga gäster på besök!

Ingredienser

  • 1 1/2 kg potatis
  • 3 dl vispgrädde
  • 6 dl mjölk
  • 1-2 msk vitlök - finhackad efter tycke och smak
  • 1 msk salt
  • 1/2 tsk svartpeppar
  • 1 nypa riven muskotnöt
  • 2-3 dl riven ost
  • Instruktioner

    1. Dagen innan: Skala och finskiva potatisen. Finhacka ett par, tre vitlöksklyftor
    2. Värm grädde, mjölk, vitlök, salt och peppar i en kastrull. Lägg i potatisen och i med en nypa riven muskot. Koka svagt tills potatsien mjuknar, ca 25-35 minuter. Rör om då och då.
    3. Häll potatisen i en smord ungsäker form. Låt svalna. Täck med plastfolie och sätt in formen i kylen.
    4. Dagen därpå, "ät-dagen": Sätt ugnen på 175 grader. Strö osten över gratängen och gratinera i ugnen i 35-40 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    bbahr 28 januari 2010

    Jättegod och bra att kunna förbereda dagen innan!!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben