Potatisgratäng som kan förberedas dan före
En jättegod och krämig gratäng. Väldigt praktisk då den bara är att slänga i ugnen på själva "ät-dagen", då man förbereder den dagen innan.
En räddare i nöden för mig många gånger, då jag väntat hungriga gäster på besök!
Ingredienser
1 1/2 kg potatis
3 dl vispgrädde
6 dl mjölk
1-2 msk vitlök - finhackad efter tycke och smak
1 msk salt
1/2 tsk svartpeppar
1 nypa riven muskotnöt
2-3 dl riven ost
Instruktioner
- Dagen innan:
Skala och finskiva potatisen.
Finhacka ett par, tre vitlöksklyftor
- Värm grädde, mjölk, vitlök, salt och peppar i en kastrull.
Lägg i potatisen och i med en nypa riven muskot.
Koka svagt tills potatsien mjuknar, ca 25-35 minuter. Rör om då och då.
- Häll potatisen i en smord ungsäker form. Låt svalna.
Täck med plastfolie och sätt in formen i kylen.
- Dagen därpå, "ät-dagen":
Sätt ugnen på 175 grader.
Strö osten över gratängen och gratinera i ugnen i 35-40 minuter.
Liknande recept
Kommentarer (1)
Jättegod och bra att kunna förbereda dagen innan!!