Prästostpaj med ansjoviskräm
En ljuvlig, god paj som serveras med en spännande kräm med sälta. Vill du göra krämen vegetarisk så byt ut ansjovisen på 125 g strimlade soltorkade tomater.
Ingredienser
3 dl vetemjöl
125 g smör
½ tsk salt
1 msk kallt vatten
4 stora ägg
2 dl vispgrädde
½ tsk salt
½ tsk nymald svartpeppar
150 g riven prästost
Ansjoviskräm
1 burk ansjovisfiléer, 125g
10 cm fint strimlad purjolök
2 dl créme fraiche
1 krm salt
1 krm nymald svartpeppar
Dillvippor
Servering
1 knippe ansad grön sparris
Instruktioner
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Nyp ihop mjöl, smör och salt till en deg eller kör ihop snabbt i en matberedare. Tillsätt vattnet och blanda till en smidig deg.
- Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter.
Låt stå i frysen 10 minuter. Nagga degen med en gaffel. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 12 minuter.
- Sänk ugnsvärmen till 200 grader.
- Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar. Häll i pajskalet. Fördela osten över pajen. Grädda ca 25 minuter tills äggstanningen stelnat. Låt pajen svalna.
- Låt ansjovisen rinna av. Hacka den fint. Blanda ansjovis, purjolök, créme fraiche, salt och peppar. Toppa med dill.
- Koka sparrisen i lättsaltat vatten 3-4 minuter.
Spola den i iskallt vatten. Låt rinna av.
- Garnera pajen med sparrisen och servera med ansjoviskrämen.
Liknande recept
Kommentarer (0)