Prästostpaj med ansjoviskräm

Serverar: 8 portioner

En ljuvlig, god paj som serveras med en spännande kräm med sälta. Vill du göra krämen vegetarisk så byt ut ansjovisen på 125 g strimlade soltorkade tomater.

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • ½ tsk salt
  • 1 msk kallt vatten
  • 4 stora ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • ½ tsk salt
  • ½ tsk nymald svartpeppar
  • 150 g riven prästost
  • Ansjoviskräm
  • 1 burk ansjovisfiléer, 125g
  • 10 cm fint strimlad purjolök
  • 2 dl créme fraiche
  • 1 krm salt
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • Dillvippor
  • Servering
  • 1 knippe ansad grön sparris
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 225 grader.
    2. Nyp ihop mjöl, smör och salt till en deg eller kör ihop snabbt i en matberedare. Tillsätt vattnet och blanda till en smidig deg.
    3. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Låt stå i frysen 10 minuter. Nagga degen med en gaffel. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 12 minuter.
    4. Sänk ugnsvärmen till 200 grader.
    5. Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar. Häll i pajskalet. Fördela osten över pajen. Grädda ca 25 minuter tills äggstanningen stelnat. Låt pajen svalna.
    6. Låt ansjovisen rinna av. Hacka den fint. Blanda ansjovis, purjolök, créme fraiche, salt och peppar. Toppa med dill.
    7. Koka sparrisen i lättsaltat vatten 3-4 minuter. Spola den i iskallt vatten. Låt rinna av.
    8. Garnera pajen med sparrisen och servera med ansjoviskrämen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben