Prinsessbakelse

Serverar: 8 portioner

Prinsesstårtan håller de flesta som sin absoluta tårtfavorit. Den här bakelsen på samma tema är ett minst lika gott alternativ att variera sig med.

Ingredienser

  • Bottnar
  • 3 ägg
  • 1½ dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • Fyllning
  • 2 gelatinblad
  • 2 äggulor
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk maizena
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 dl vispgrädde
  • Garnering
  • Ca 225 g mandelmassa eller marsipan
  • Röd hushållsfärg
  • Florsocker
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 250 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver, rör ner det i äggvispet. Klä en långpanna, ca 30x40 cm, med bakplåtspapper. Häll smeten i pannan.
    2. Grädda kakan mitt i ugnen, ca 5 minuter. Stjälp upp kakan på sockrat bakplåtspapper. Dra bort bakplåtspappret. Låt kakan kallna under långpannan.
    3. Gör fyllningen: Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Blanda äggulor, socker, maizena och grädde i en kastrull. Sjud blandningen under vispning på medelvärme till en tjock kräm. Krämen till fylllningen får absolut inte koka, då skär den sig!
    4. Ta upp gelatinbladen och rör ut dem i den heta krämen. Smaka av med vaniljsocker. Vispa grädden tjock. Rör ner den i krämen. Låt den svalna.
    5. Jämna till kanterna på kakan med en kniv. Skär sedan ut 3 längder, 8x29 cm. Fördela fyllningen på bottnarna och lägg samman dem till en längd.
    6. Gör garneringen: Färga mandelmassan eller marsipanen lätt rosa med hushållsfärg. Kavla ut till en rektangulär platta, ca 30x18 cm.
    7. Lägg marsipanplattan över tårtlängden. Se till att den smiter åt ordentligt. Skär med vass kniv längden i 8 st, ca 3½ cm raka, breda bitar. Garnera med florsocker.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben