Prinsessor

Serverar: 15 portioner

Bakelsen har en mjuk apelsin- och mandelbotten med fluffig nougatkräm och en dekorativ prinsesskrona. Det blir en delikat liten bakelse för en stor eller liten fest.

Ingredienser

  • Bottnar
  • 300 g mandelmassa
  • 100 g smör eller margarin
  • 4 ägg
  • 2 msk pressad saft av apelsin
  • 1 tsk rivet skal av apelsin
  • 6 msk vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • Nougatkräm
  • 500 g mjuk nougat
  • 2 äggulor
  • 2 dl kesella
  • Garnering
  • 50 g mörk blockchoklad
  • Tillbehör
  • Runt kakmått, ca 6 cm i diameter
  • Kaksprits med krusig tyll
  • Strut av smörgås- eller bakplåtspapper
  • Instruktioner

    1. Börja med bottnarna. Sätt ugnen på 200 grader. Riv mandelmassan på rivjärn eller i en matberedare.
    2. Rör matfettet smidigt, gärna med en elvisp. Rör ner mandelmasserivet, ett ägg i taget samt apelsinsaft och apelsinskal.
    3. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner det i smeten. Smöra och bröa en form, 20x30 cm. Bred ut smeten i formen. Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen 10-12 minuter.
    4. Stjälp försiktigt upp kakan. Låt den kallna på galler. Ta med ett kakmått eller glas ut 15 runda kakor.
    5. Gör nougatkrämen. Riv nougaten grovt eller dela den i bitar i en skål. Rör ner äggulorna i nougaten. Rör ner kesellan.
    6. Fyll spritsen med nougatkräm. Spritsa en stor fyllig ros på varje kakbotten. Låt dem stå i kylen.
    7. Gör garneringen. Smält chokladen i vattenbad eller i mikron. Häll chokladen i en liten pappersstrut. Klipp ett hål i strutens spets.
    8. Spritsa ut 15 prinsesskronor på ett bakplåtspapper. Låt dem stelna. Garnera varje bakelse med prinsesskrona.
    9. De kakbitar som blir över när bottnarna tagits ut kan förvandlas till tiramisubakelser. Lägg bitarna i portionsskålar. Dränk in dem med likör och kaffe. Täck med vispad grädde och pudra kakao över.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben