Hovdessert med valfri garnering

Serverar: 6-8 portioner

En perfekt dessert till barnkalaset, krona till prinsessan eller en fotboll eller en döskalle till grabben!

Ingredienser

  • 1/2 paket (225 g) frysta hallon
  • 4-5 msk socker
  • 2 msk glykos (finns på apoteket)
  • 4 gelatinblad
  • 3 dl vispgrädde
  • 2-3 msk blåbärssylt
  • Chokladgarnering
  • 1 chokladkaka 100 g
  • Karamellgarnering
  • 1/2 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk glykos (från apoteket)
  • Instruktioner

    1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Värm hälften av hallonen med glykos och socker tills sockret smält.
    2. Lägg i de urkramade gelatinbladen, rör om. Vispa grädden och rör i hallonblandningen när den svalnat. Fyll i 6-8 små aluminiumformar och ställ i frys över natten.
    3. Koka upp blåbärssylten och låt svalna något. Doppa aluminiumformarna i ljummet vatten och stjälp upp desserten. Doppa ner toppen på desserten i blåbärssylt och ställ in en stund i frysen igen
    4. Servera med valfri garnering.
    5. Chokladgarnering: Smält en kaka, 100 g, mörk choklad över vattenbad. Lägg ut små klickar choklad på ett smörpapper.
    6. Dra ut flikar uppåt med en tesked till ett taggigt spån. Kyl och lossa med kniv. Garnera varje portion med flera chokladspån.
    7. Karamellgarnering: Koka upp vatten med socker i en rostfri kastrull. Slå i glykos och koka tills smeten tjocknar.
    8. Temperaturen ska vara 150 grader. Har du ingen termometer, prova att doppa en tesked i karamellen och sedan i en skål kallt vatten. Är karamellen som tunt glas är den klar, den får ej vara brun.
    9. Kyl kastrullens botten i kallt vatten och ställ den på en grytlapp.
    10. Ringla ut karamell i ovala cirklar på ett smort smörpapper. Låt garneringen kallna och ställ ner den i dessertens blåbärstopp strax före servering.
    11. Ta ut desserten ur frysen 10-15 minuter före servering.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben