Prinsesstårta i långpanna

Serverar: 20 portioner

Tårtan som passar när det är ett stort kalas. Alla får varsin ros!

Ingredienser

  • Bottnar
  • 5 ägg
  • 3 dl socker
  • 1½ dl vetemjöl
  • 1½ dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • Fyllning
  • 1½-2 dl hallonsylt
  • Gräddvaniljkräm
  • 6 dl gräddmjölk
  • 4 äggulor
  • 2 msk socker
  • 2 msk maizena majsstärkelse
  • 4½ tsk gelatinpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 4 dl vispgrädde
  • Marsipan
  • 600-700 g grön marsipan
  • 200 g rosa marsipan
  • Florsocker
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Bottnar: Vispa ägg och socker poröst. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Sikta ner det i äggsmeten. Blanda till en jämn smet. Häll smeten i en långpanna, ca 25x35 cm, klädd med bakpapper.
    3. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Stjälp upp och jämna till kanterna på kakan med en vass kniv. Klyv tårtan så att du får två tunna bottnar. Bred sylt på den understa bottnen.
    4. Låt gräddmjölk, äggulor, socker och maizena sjuda tills det tjocknat i en kastrull. Rör i gelatinpulvret i den varma krämen. Smaksätt med vaniljsocker. Låt svalna, rör om då och då. Vispa grädden fast och blanda den med krämen.
    5. Bred lite av vaniljkrämen ovanpå sylten. Lägg på den andra bottnen. Bred på resten av krämen i ett jämnt lager. Ställ tårtan svalt tills krämen stelnat.
    6. Kavla ut den gröna marispanen mellan två bakpapper med hjälp av lite florsocker. Mät tårtan plus kanterna och kavla ut marsipanen så att den täcker tårtan gott och väl. Ta bort bakpapperen och lägg locket över kakan (man bör vara två när man gör detta)
    7. Klipp bort eventuellt överskott av marsipanen. Forma små rosor av den rosa marispanen och dekorera hela tårtan med rosor. Pudra över florsocker.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    BrigittaH 21 september 2012

    recepten är en kopie ur Hemmets veckotidning Nr. 21 07-05-15, men mycket bra ;-), skriven av Boel Ottmer

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben