Punschparfait med mandeltäcke och rårörda blåbär

Serverar: 8-10 portioner

Den klassiska punschparfaiten förgylls med ett läckert mandeltäcke och rårörda blåbär.

Ingredienser

  • Mandeltäcke
  • 200 g mandelmassa
  • 2 äggvitor
  • 2 msk mandelspån
  • Parfait
  • 0.75 dl punsch
  • 75 g mörk choklad
  • 1 vaniljstång
  • 5 äggulor
  • 1.25 dl socker
  • 5 dl vispgrädde
  • Rårörda blåbär
  • 1 paket frysta blåbär, 250 g
  • 2 msk socker
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 275 grader. Riv mandelmassan grovt. Mixa mandelmassan i matberedare eller med stavmixer tillsammans med äggvitorna ca 3 minuter till en slät smet.
    2. Lägg en 1½ liter stor brödform med ovansidan ner mot ett bakplåtspapper. Rita längs med kanten av formen. Spritsa eller bred ut mandelsmeten på bakplåtspapperet. Strö på mandelspån. ställ i frysen ca 10 minuter. Grädda mandelbottnen 6-8 minuter i nedre delen av ugnen tills den fått fin färg.
    3. Finhacka chokladen. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Vispa äggulor, vaniljfrön, socker och punsch 2-3 minuter med elvisp. Vispa grädden fast. Rör ner den i äggsmeten och blanda med chokladen.
    4. Klä brödformen med plastfolie. Fyll formen med parfaitsmeten. avsluta med att lägga på mandeltäcket med ovansidan uppåt, skär ev bort lite av kanten så att mandeltäcket passar. Ställ i frysen minst 8 timmar före servering.
    5. Tina blåbären och rör ihop med socker. ställ kallt fram till servering.
    6. Vid servering: Lyft upp parfaiten ur formen och ta bort plastfolien. skär parfaiten i skivor och servera med de rårörda blåbären.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben