Rabarber finns numera året runt i butikerna. Men inget går upp mot de fina, spröda stjälkarna tidigt på våren. Passa då på att njuta av den här goda pajen.
Ingredienser
Pajdeg
4 dl vetemjöl
1 dl strösocker
150 g smör
1 ägg
Rivet skal av en citron
Fyllning
5-6 stjälkar rabarber
50 g smör
100 g sötmandel
1 ägg
1 dl strösocker
Till servering
1 msk florsocker
½ citron, raspat skal
2 dl crème fraiche eller vispgrädde
Instruktioner
- Sätt ugnen på 225 grader. Arbeta ihop mjöl, socker, smör, ägg och citronskal till en deg, gärna i en matberedare. Låt degen vila i kylen 30 minuter.
- Medan degen vilar: Skala och skär rabarbena ai bitar, ca 1 cm. Smält smöret till fyllningen och mal eller hacka mandeln väl.
- Vispa ägg och socker pösigt och blanda ner det smälta smöret. Vänd sedan ner mandel och rabarber.
- Kavla och tryck ut degen i en smord pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
- Nagga pajdegen med en gaffel innan den ställs in i ugnen. Fäst gärna degkanten med aluminiumfolie så att den inte glider ner under gräddningen.
- Förgrädda pajskalet 10 minuter. Sänk sedan ugnsvärmen till 200 grader.
- Häll rabarbersmeten i pajskalet. Grädda pajen 30-40 minuter eller tills ytan är gyllene.
- Sikta florsocker och strö raspat citronskal över pajen precis innan den ska serveras. Servera med crème fraiche eller vispad kall grädde.
Liknande recept
Kommentarer (0)