Rabarberpaj, med mördeg, rabarbergele och vaniljkräm som fyllning
Serverar: 8 portioner
Här kommer recept på min favoritrabarberpaj.
Ingredienser
Mördeg
2 ½ dl vetemjöl
100 g margarin
3 msk florsocker
1 äggula
Rabarbergele
7 hg rabarber utan blast
3 dl vit baksirap
3 gelatinblad
Vaniljkräm
6 äggulor
1 ½ dl vaniljsocker med äkta vanilj
3 dl kaffegrädde
Garnering
Flagad och rostad mandel
Instruktioner
Arbeta snabbt samman samtliga ingredienser till mördegen och låt den vila svalt minst en timme. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en pajform.
Kavla ut degen och klä formen. Pressa degen väl mot kanterna med en gaffel och nagga i botten. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter och låt kallna.
Ansa och skär rababrbern i 2 cm långa bitar. Sjud rabarbern tillsammans med sirapen i en rostfri kastrull, tills rabarbern är mjuk.
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i 5 minuter. Krama ur bladen och tillsätt dem till rabarbern. Rör om tills gelatinet är smält. När rabarbergelen börjar stelna hälls den i pajskalet.
Vispa samman allt till vaniljkrämen utom vaniljsockret i en rostfri kastrull. Sjud krämen på svag värme tills den tjocknat. Tillsätt vaniljsockret och låt kallna.
Bred vaniljkrämen över rabarbergelen och strö över den rostade mandeln och servera.