Rabarberpaj med topping

Serverar: 8 portioner

Rabarber och kardemumma är en gammaldags smakkombination som är mångas favorit. Servera pajen med lite mjukrörd vaniljglass eller grädde och njut!

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk råsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 125 g smör i bitar
  • 1 äggula
  • Fyllning
  • 500 g rabarberstjälkar
  • 1½ dl strösocker
  • 2 msk maizena
  • Topping
  • 25 g smör
  • ½ dl havregryn
  • 3 msk råsocker
  • 1 tsk stött kardemumma
  • Till servering
  • Vaniljglass eller lättvispad grädde
  • Instruktioner

    1. Gör pajskalet: Blanda mjöl, råsocker och vaniljsocker i en bunke eller matberedare med kniven isatt. Tillsätt smöret och arbeta tills allt finfördelats. Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg.
    2. Tryck ut degen i en smord form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Nagga degen med en gaffel. Låt formen stå kallt minst 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen cirka 10 minuter.
    3. Gör fyllningen: Ansa, skala och skiva rabarberstjälkarna tunt och blanda med ½ dl socker. Låt blandningen vila medan degen kyls.
    4. Häll av vätskan från rabarberblandningen. Blanda 1 dl socker och maizena med rabarberbitarna. Fördela rabarberbitarna i det förgräddade pajskalet.
    5. Gör toppingen: Smält smöret och blanda ner havregryn, råsocker och kardemumma. Finfördela smulet över rabarberfyllningen.
    6. Grädda pajen i den nedre delen av ugnen 20-30 minuter. Servera rabarberpajen tillsammans med vaniljglass eller lättvispad grädde.

    Liknande recept

    4.5
    1 h 30 min
    8
    1

    Kommentarer (1)

    sivan-besse 12 juni 2010

    Väldigt God!! Jag gjorde denna paj och hade med till våra vänner. Den blev väldigt uppskattad. Det kändes som det blev väldigt lite topping på en sats så jag gjorde 1,5 istället. Nästa gång ska jag göra lika mycket topping men inte öka kardemumma delen. Kul med nya varianter av rabarberpaj =) //Siv

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben