Rabarberparfait med pistaschkrokant
Vårfin dessert i rosa och ljusgrönt. En riktig rabarberdröm! Parfait är den perfekta desserten som kan göras i förväg och stå färdig i frysen.
Ingredienser
Krokant
1 ½ dl socker
½ dl vatten
70 g skalade osaltade pistaschnötter
½ krm salt
Rabarberkompott
250 g rabarber
½ dl socker
1 msk vatten
2 msk grenadine
Ev 1 msk limoncello eller annan citruslikör
Parfait
3 äggvitor
1 dl socker
2 dl vispgrädde
250 g mascarponeost
Instruktioner
- Krokant:
Blanda socker och vatten i en stekpanna. Låt det koka tills sockerlösningen börjar få en gyllenbrun färg.
Rör inte om utan skaka eller vicka på pannan om det smälter ojämnt.
- Blanda ner pistaschnötterna. Häll snabbt upp på ett bakplåtspapper. Platta ut massan lite. Låt svalna och stelna. Hacka krokanten, lägg undan ca ½ dl till garnering.
- Rabarberkompott:
Ansa och skiva rabarbern. Lägg den i en kastrull tillsammans med sockervatten och grenadine. Låt sjuda tills rabarbern blivit mjuk, ca 5 minuter. Finfördela den med gaffel eller mixerstav. Smaksätt eventuellt med limoncello. Låt kompotten kallna.
- Parfait:
Vispa äggvitorna i en bunke. Vispa ner sockret, lite i taget och vispa till en fast marängsmet. Vispa grädden separat. Blanda den med mascarponen och nästan all rabarberkompott. Vänd ner pistaschkrokanten och de vispade äggvitorna.
- Droppa lite rabarberkompott i botten på en form som rymmer ca 1½ liter. Fördela parfaitsmeten i formen. Täck med plastfolie och ställ i frysen i ca 4 timmar.
- Vid servering:
Låt parfaiten stå i rumstemperatur ca 30 minuter. Är den svår att få ur formen kan den doppas hastigt i hett vatten. Garnera med pistaschkrokant.
Liknande recept
Kommentarer (0)