Räkpaella med citron

Serverar: 4 portioner

Den här traditionella spanska rätten med räkor, subtil smak av saffran och citrondoftande ris är oförglömlig.

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 10 dl fiskbuljong
  • 1 kuvert saffran, (0,5 g)
  • 3 msk olivolja
  • 400 g skalade stora räkor, (spara ev stjärten)
  • 4 dl långkornigt vitt ris
  • 2 ½ dl frysta gröna ärter
  • ½ dl färskpressad citronsaft
  • 1 dl hackad slätbladig persilja
  • Instruktioner

    1. Hacka den gula löken och vitlöksklyftorna. Häll buljong och saffran i en kastrull och koka upp. Sänk till låg värme.
    2. Hetta upp olivoljan i en stor teflonstekpanna på hög värme. Tillsätt räkorna och fräs några sekunder så att oljan får smak av räkorna. Ta upp räkorna med en hålslev och ställ åt sidan. Lägg lök och vitlök i stekpannan och fräs 5 minuter tills löken börjar mjukna. Tillsätt riset och fräs under omrörning tills riset är täckt av olja, cirka 1 minut.
    3. Häll över buljongen och koka upp. Rör om ordentligt och skrapa i botten på stekpannan för att lösa upp smakerna. Sänk värmen. Lägg på ett lock och låt koka, cirka 20 minuter, tills riset är nästan färdigt.
    4. Tillsätt ärterna och värm upp under omrörning. Blanda ner räkorna, färskpressad citronsaft och persiljehack, värm upp och servera.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben