Rågkakor (Morfarbröd)

Tid: 1 timme

Detta recept är komponerat av Christer Hansson

Ingredienser

  • 5 dl ljummet vatten
  • 50 g jäst
  • 2 msk matolja
  • 2 msk sirap (ljus)
  • 2 tsk salt
  • 750 g rågsikt (12-13 dl)
  • Instruktioner

    Smula sönder jästen i degbunken och lös upp den med ljummet vatten. Blanda i salt, matolja, sirap och mjöl. Arbeta ihop till en deg. Låt degen vila övertäckt i bunken av en bakduk i 15 minuter. Knåda degen på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar och forma till runda bullar. Lägg den på 2 smorda plåtar och platta ut dem till runda kakor, ca 1,5 cm tjocka. Nagga/stick i dem på några ställen med en gaffel. Jäs bröden övertäckta av en bakduk i ca 40 minuter. Grädda på första falsen i ugnen i 225 grader, ca 15 minuter. Pensla kakorna med varmt vatten med lite fett i och låt svalna under en bakduk.

    Liknande recept

    4.5
    1 h 30 min
    4
    5
    1 d 2 h 50 min
    16
    4

    Kommentarer (1)

    Bappi 26 februari 2014

    Bakat dessa ljuvliga bröd idag. Så porösa och fina! Varmt tack för ett enkelt och gott recept med andra ord ett toppenrecept/ kram

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben