Rågsurdeg

Serverar: 5 portioner

Går att frysa upp till ett år och ska förvaras färsk i kylskåp max 1 vecka i en tät burk

Ingredienser

  • Dag 1
  • 1 dl vatten 40 grader
  • 1 dl grovt rågmjöl
  • Dag 4
  • 1 liter vatten 40 grader
  • 1 liter grovt rågmjöl
  • Instruktioner

    1.Dag 1: Blanda vatten och rågmjöl i en rostfri bunke på ca. 4 l.Täck med handduk och låt stå i rumstemperatur 3 dygn.OBS!RÖR OM VARJE DAG! Dag 4:Blanda ner vatten och mjöl i bunken till en lös deg.Låt stå med handduk i rumstemperatur i 1 dygn. Dag 5:Surdegen är klar att användas. Dela upp degen i tio burkar eller plastpåsar,frys in den surdeg,som inte går åt direkt eller spar i kyl. Hållbarhet:Kyl-ca.5 dygn,frys-ca.1 år Användning:Ta ut fryst surdeg dagen innan den ska användas och låt den tina i rumstemperatur. Gör mer surdeg:Av den sista burken/påsen surdeg gör man en ny sats surdeg.Gör som dygn 4 och 5,samma mängd vatten och mjöl. Källa: Laban Bergström för Coop Mer Smak

    Liknande recept

    2
    4 h
    2
    3

    Kommentarer (2)

    pedalen1965 12 september 2008

    Nu har jag fixat rågsurdeg enl ditt recept. Frysen är nu laddad! Har bakat bröd med recept från Moberg som blev riktigt riktigt gott! Tack!

    redd 21 mars 2009

    Så man kan alltså frysa surdeg, gör ju genast livet mycket enklare ;) Tackar för tipset även om jagn kanske inte kommer använda receptet i övrigt.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben