Rimmat hjärta

Ett gammalt välbeprövat recept på rimmat kalv / älghjärta som blir sagolikt mört, saftigt och gott kött. Rimmat älghjärta är ett givet inslag på alla våra julbord och serveras då kallskuret, men går förstås även att äta varmt till t ex potatismos. Rimmat hjärta passar även till övriga buffébord, som smörgåspålägg eller varför inte som en exotisk förrätt?

Ingredienser

  • 1--2 hjärta av älg eller kalv, ca 400 g
  • Saltlag
  • 2 dl salt/liter vatten
  • Kokspad
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 10 kryddpepparkorn
  • 10 vitpepparkorn
  • 2 msk salt
  • Instruktioner

    1. Skär upp hjärtat och putsa bort blodkärlen. Lägg hjärtat i en bunke och häll på saltlag så att det täcker. Låt sedan stå kallt i 2 dygn.
    2. Skala morot och lök och dela i mindre bitar. Tag upp hjärtat ur lagen och lägg i en kastrull. Häll på vatten så att det täcker, koka upp och skumma. Tillsätt morot, lök, kryddpepparkorn, vitpepparkorn och salt. Låt koka på svag värme i 1½ - 2 timmar.
    3. Låt gärna hjärtat svalna i spadet.
    4. Skär i tunna skivor.

    Liknande recept

    5
    3 d 1 h 30 min
    3
    4.7
    1 h 30 min
    30
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben