Ris a la malta med saftsås och bärkompott

Serverar: 8 portioner

Vad är ett julbord utan klassikern ris á la malta?

Ingredienser

  • Steg 1
  • 1½ dl grötris
  • 1 liter standardmjölk
  • 1 hel kanelstång
  • 1½ dl socker
  • ½ krm salt
  • 1 urskrapad vaniljstång
  • 50 g osaltat smör
  • Steg 2
  • 6 dl vispgrädde
  • ½ dl utspädd apelsinjuice
  • Rivet skal av 1 apelsin
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk florsocker
  • Saftsås
  • 4 dl utspädd jordgubbssaft
  • 4 dl utspädd svartvinbärssaft
  • 1 msk svartvinbärsgelé
  • 2 kryddnejlikor
  • 1 kanelstång
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 apelsin
  • Bärkompott
  • 3 dl valfria bär, tex. jordgubbar, björnbär, hallon eller lite av varje
  • ½ dl muscovadosocker
  • Garnering
  • Apelsinskivor
  • Valnötter
  • Kanel
  • Instruktioner

    1. Häll mjölken i en tjockbottnad kastrull. tillsätt resten av ingredienserna i steg 1 förutom smöret och koka på svag värme under lock i ca 30 minuter. Rör om då och då. Rör i smöret, täck med plastfolie. Låt svalna.
    2. Tillsätt apelsinjuice, apelsinskal, vaniljsocker och florsocker. Vispa grädden lätt och vänd ner den. Sätt in i kyl medan du gör saftsåsen och bärkompotten.
    3. Saftsås: Tvätta apelsinen och skär den i fyra klyftor. Koka upp saften med gelé och kryddor i en kastrull. Tillsätt potatismjöl under vispning. Dra kastrullen åt sidan. lägg i apelsinklyftorna. Låt saftsåsen stå och dra i 10 minuter. Sila genom en finmaskig sil och låt svalna.
    4. Bärkompott: Ta 1 dl bär och blanda med sockret. Rör tills sockret har löst sig, det får gärna bli mosigt. Vänd ner resterande bär.
    5. lägg upp ris á la maltan i en vacker skål och garnera med apelsinskivor, valnötter och kanel. Servera med saftsås och bärkompott.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben