Risotto, grundrecept

Serverar: 4 portioner

Tid: 45 minuter

Tips! Risotto kan man smaksätta med olika tillbehör som passar säsongen som tex primörer på våren och svamp på hösten.

Ingredienser

  • 2 schalottenlökar finhackade
  • ca 1 dl Zeta Olivolja
  • 3 dl Zeta Casa Di Luca Arborioris eller
  • Zeta Casa Di Luca Carnaroliris
  • ca 2 dl vitt vin torrt
  • ca 1 liter kycklingbuljong varm
  • 2 dl (60g) Zeta Parmigiano Reggiano D.O.P. 14 månader finriven
  • salt
  • nymalen svartpeppar
  • Instruktioner

    1. Klassiskt grundrecept för risotto. Värm buljongen i en kastrull för sig. Därefter börjar du med risottokastrullen. Fräs löken mjuk i rikligt med olivolja i en tjockbottnad kastrull på låg värme utan att den får färg. Tillsätt riset, höj värmen och låt fräsa i ytterligare någon minut till dess riset blandat sig väl med löken och känns torrt. Häll i vinet och låt koka tills det ångat bort. Rör om hela tiden.
    2. Tillsätt den varma buljongen lite i taget. Börja med 3–4 dl, ta sedan 1 dl i taget efter hand som riset suger åt sig buljongen. Rör om ofta och sänk värmen.
    3. Risotton ska sjuda lugnt och röras om ofta under tillsättning av buljong. Risotton ska bli lös, med en kärna i riset som ger ett visst tuggmotstånd.
    4. Steg 4 och 5 tar tillsammans ca 18–20 minuter. Ta bort kastrullen från värmen, vänd ner ca 2 msk olivolja och parmesanost. Osten och oljan gör risotton fastare och krämigare. Smaksätt med salt och peppar. Rör om väl och servera direkt.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben