Rödbetskaka med yoghurt

Serverar: 12 portioner

Detta är en mycket spännande, saftig och god kaka. Rödbetor och rotfrukter i allmänhet innehåller en hel del socker och passar därför utmärkt i kakor.

Ingredienser

  • 5 dl rödbetor
  • 1½ dl raps- eller matolja
  • 4 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 1 msk vaniljsocker
  • Topping
  • 200 g färskost, t ex philadelphia
  • 2 dl avrunnen yoghurt eller grekisk yoghurt
  • ½ dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 msk färskpressad citronsaft
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 190 grader. Spänn fast ett bakplåtspapper i formens botten. Smöra och bröa formen.
    2. Skala och riv rödbetorna. Blanda rödbetsrivet med oljan. Vispa ägg och socker pösigt.
    3. Blanda mjöl, bakpulver, salt och vaniljsocker i en separat bunke. Sikta ner mjölblandningen i äggblandningen. Rör till sist ner rödbetsblandningen.
    4. Häll smeten i en springform, ca 24 cm i diameter. Grädda kakan mitt i ugnen ca 40 minuter på nedersta falsen. Låt kakan svalna ett par minuter i formen.
    5. Vänd kakan upp och ner på ett ugnsgaller, ta bort bakplåtspapperet och låt kakan svalna helt.
    6. Gör toppingen: Vispa färskost, yoghurt, florsocker, vaniljsocker och citronsaft till en kräm. Ställ in ostkrämen i kylen så att den stelnar lite.
    7. Bred ostkrämen över hela kakan eller klicka ut den på lagom stora portionsbitar. Garnera gärna med lite rödbetsrasp.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben