Rödvinsbräserade oxkinder med tryffelpotatispuré
- Vino rosso le guance manzo brasato con purè di patate al tartufo. Mat ska ta tid.
Mire poix är ett köksfranskt uttryck för en finhackad blandning av lök, morötter och rotselleri/selleri som används som ingrediens vid tillagning av en bland annat fond. Ordet kommer av Gaston Pierre de Lévis-Mirepoix, vars kock skapade blandningen.
Ingredienser
Oxkinder
2 oxkinder à ca 400 g, eller 2 bitar högrev eller fransyska
75 cl fylligt rödvin
5 dl mirepoix på morot, rotselleri, gul lök, vitlök och purjolök
1 timjankvist
1 rosmarinkvist
10 vitpepparkorn
2 lagerblad
Smör
Sås
2 dl sky från oxkindskoket
3 dl kalvsky
Ev fylligt rödvin
1 timjankvist
1 rosmarinkvist
10 vitpepparkorn
2 lagerblad
Socker
Ev arrowrot
50 g smör
Salt
Tryffelpotatispuré
750 g mjölig potatis
4 dl mjölk
1 schalottenlök, finhackad
5 vitpepparkorn
1 timjankvist
1 tsk salt
100 g smör
2 cl tryffelolja
Ev grädde
Salt
Vitpeppar
Garnityr
Storbladig persilja
Instruktioner
- Oxkinder: Putsa oxkinderna och blanda dem sedan med rödvinet, mirepoixen och örterna. Låt marinera i kylskåp, helst tre dagar. Sila bort spadet i en kastrull.
- Stek oxkinderna och grönsakerna i smör och lägg därefter tillbaka dem i spadet.
- Sjud och skumma av i cirka 3-4 timmar, tills kinderna är riktigt möra. Ta upp dem och låt svalna, spara spadet till såsen. Har man inte tid att marinera kan man med gott resultat steka på köttet och sjuda det direkt utan föregående marinering.
- Sås: Sila ner spadet från oxkindskoket i en ny kastrull. Tillsätt kalvsky samt eventuellt ytterligare lite rödvin, reducera tills hälften återstår. Lägg i kryddorna och låt koka 5 minuter till. Smaksätt med socker, salt och peppar. Red eventuellt av med arrowrot.
- Tryffelpotatispuré: Skala och koka potatisen försiktigt i lättsaltat vatten. Koka upp mjölken med den finhackade schalottenlöken, timjankvisten, vitpepparkornen och saltet; sila sedan bort löken och kryddorna. Häll av potatisen när den är klar.
- Låt den ånga av på spishyllan i 3 minuter innan den passeras så fint som möjligt. Arbeta sedan in mjölken och 50 g av smöret med en gummiskrapa. Sila därefter genom en chinoise. Tillsätt resterande smör, eventuellt lite grädde och tryffelolja; smaka av med salt och peppar.
- Servering: Dela på oxkinderna och värm upp dem i mikron, helst täckta med plastfolie. Smöra upp såsen. Täck oxkinderna med såsen, finstrimla persiljan och strö den över. Servera purén bredvid.
Liknande recept
Kommentarer (0)