Gös med ristad pepparventréche och tryffelpotatispuré med guineapepparsky

Serverar: 6 portioner

Pepparventréche är sidfläsk som är saltat, lufttorkat och tvättat i peppar, men det går lika bra att använda panchetta eller parmaskinka.

Ingredienser

  • 750 g fiskfilé med skinn t ex gös eller odlad piggvar
  • ½ + ½ tsk salt
  • 2 msk smör
  • 1 krm nymald vitpeppar
  • Tryffelpotatisfilé
  • 1 kg potatis (gärna mandel)
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 3/4 tsk salt
  • 1 krm nymald vitpeppar
  • 5-10 g finhackad tryffel
  • 1 tsk tryffelolja
  • Ristad pepparventréche
  • 100 g ventréche eller parmaskinka
  • Guineapepparsky
  • 1 scharlottenlök
  • 1 msk guinea- eller svartpeppar
  • 1 msk smör
  • 3 dl vatten
  • 2 msk konc kalvfond
  • 2 dl rött vin
  • Ev salt
  • Tillbehör
  • Solovitlök, skivad och friterad
  • 200 g smörslungade sockerärter
  • Torkade ventrécheflarn
  • Instruktioner

    1. Fisk: Skär fisken i portinsbitar. Strö ½ tsk salt på fiskens köttsida och låt rimma i 20 min i kylen.
    2. Bryn fisken på skinnsidan i smör så att skinnet blir krispigt, vänd och bryn hastigt på köttsidan. Lägg över bitarna på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
    3. Tryffelpotatispuré: Skala och koka potatisen försiktigt tills den är mjuk. Häll av vattnet och pressa potatisen. Värm grädden och mjölken och blanda ner det i potatisen under kraftig omrörning tills det blir smidig puré. Smaksätt med salt, peppar, tryffel och tryffelolja.
    4. Pepparventréche: Sätt ugnen på 175 grader och skär fläsket i 3x3 cm tärningar. Lägg på en plåt och stek iugnen i 5-10 min tills tärningarna är knapriga men inte för torra. Eller stek det i torr stekpanna och låt rinna av på hushållspapper.
    5. Guineapepparsky: Skala och grovhacka löken. Mal eller finstöt pepparn. Fräs löken med drygt hälften av pepparn i smör utan att det får färg. Tillsätt vatten, fond och vin. Låt reducera till nästan hälften. Sila över till en annan kastrull (försök få med lite av pepparn). Tillsätt resten av pepparn. Smaka ev av med lite salt.
    6. Servering: Sätt ugnen på 175 grader. Salta och peppra fisken och stek i mitten av ugnen, 5-10 min, tills temperaturen är 55 grader. Servera med pepparskyn, fläsket och tryffelpuré, toppat med friterade vitlöksskivor, ärter och pepparventréche.

    Liknande recept

    4.3
    30 min
    6
    19

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben