Romkaka med mandel och frukt

Serverar: 8-10 portioner

En härlig kaka som håller sig saftig hela julen.

Ingredienser

  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 2 ½ dl socker
  • 3 st ägg
  • 3-4 msk rom
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl sötmandel, skållad och hackad
  • 1 dl sultanrussin
  • 1 dl tranbär, torkade
  • 1 dl syltad ingefära
  • Glasyr
  • 2 dl florsocker
  • Ca 1 msk pressad citronsaft
  • Garnering
  • Torkade tranbär
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Vispa smör och socker krämigt. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa mellan varje. Rör i rom i smeten. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker, mandel, russin, tranbär och ingefära. Vänd ner blandningen i äggsmeten till en slät smet.
    3. Fyll en mord och bröad form, ca 1½ liter med smeten. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 80-90 minuter. Känn med en sticka att den är färdiggräddad. Låt kakan svalna i formen i ca 10 minuter och sedan på ett galler.
    4. Rör ihop florsocker och citronsaft. Glasera kakan och dekorera den med tranbär.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben