Rullad sushi med lax, sparris och majonnäs

Serverar: 24 portioner

Sushi handlar om mycket mer än rå fisk och ris. Det är en elegant form av japansk matlagning och mycket varierad och mångsidig. Sushi kan göras av tillagad fisk, kött, ägg ost och alla möjliga sorters grönsaker. Bara ingredienserna passar till riset kan du göra ljuvliga sushi av det mesta. Sushi är oemotståndligt för ögat, smaken är ren och det är fantastiskt nyttig mat.

Ingredienser

  • 6 sparrisstänger
  • 150 g laxfilé eller lax av sushikvalitet, utan skinn och ben
  • 1 msk vegetabilisk olja (om du använder laxfilé)
  • 6 rostade noriplattor
  • 1 sats nykokt sushiris
  • Wasabi
  • 1 msk japansk majonnäs
  • 1 msk rostade sesamfrön
  • Japansk soja (till serveringen)
  • Inlagd ingefära (till serveringen)
  • Instruktioner

    1. Lägg sparrisstängerna i ett lager i en stekpanna med sjudande vatten och sjud dem mjuka, ca 3-4 minuter. Skär dem i 9 cm långa bitar och låt dem svalna.
    2. Använder du rå lax så skär den i tunna strimlor. Använder du laxfilé, dra av skinnet och avlägsna eventuella ben. Hetta upp oljan i en stekpanna och stek laxen på medelhög värme i 4 minuter på båda sidor eller tills den är genomstekt. Låt den svalna.
    3. Lägg en noriplatta med den släta sidan nedåt på en bambumatta med långsidan mot dig. Bred ut en sjättedel av riset över mattan. Lämna 1 cm kant längs den bortre sidan.
    4. Bred ut lite wasabi över riset längs långsidan närmast dig. Täck med ½ tsk majonnäs. Lägg en kokt sparris över och lägg en sjättedel av laxen bredvid sparrisen. Strö på ½ tsk sesamfrön.
    5. Lyft sushimattans närmaste sida och rulla sakta mattan från dig så att norin omsluter fyllningen. Håll ett jämnt och försiktigt tryck och lyft undan mattan under tiden du rullar. Lägg rullen på en skärbräda. Skär den i 4 lika stora bitar med en fuktig och mycket vass kniv. Upprepa med resten av ingredienserna. Servera med soja, inlagd ingefära och mer wasabi.

    Liknande recept

    4.5
    1 h
    4-6
    3

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben