Rysk kall rödbetssoppa - Svekoljnik

Serverar: 4 portioner

Denna läskande soppa har en härlig, lätt syrlig brytning av god vinäger och citronsmaksatt crème fraiche. Den rubinröda rödbetssoppan blir extra vacker och god då den kokas på färska nyskördade rödbetor. Den mixas helt slät med hårdkokta äggulor, både för smaken och konsistensen, och garneras med hackad gurka, äggvita och kryddgrönt. Soppan serveras väl kyld på isbädd. Prova också att bjuda nykokt het färskpotatis till, beströdd med hackad färsk dill. Soppan kan stå färdig i svalen under natten. Garnera soppan omedelbart före serveringen.

Ingredienser

  • 600 g rödbetor
  • 2 höns- eller grönsaksbuljongtärningar
  • 1 l vatten
  • 1,5 msk rödvinsvinäger
  • 4 äggulor, hårdkokta
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • Garnering
  • 4 äggvitor, hårdkokta
  • 2 västeråsgurkor
  • 4 msk lätt crème fraiche
  • 1 msk pressad citronsaft
  • 2 msk salladslök, finhackad
  • 1 msk örter, dill, basilika m m, finhackade
  • 1 dl crème fraiche
  • Instruktioner

    1. Skala och skär rödbetorna i mindre bitar. Lägg dem i en kastrull och häll på vatten och buljongtärningar. Tillsätt vinägern. Koka tills rödbetorna är helt mjuka, ca 30 min. Finfördela soppan i mixer tillsammans med äggulorna. Smaka av med salt och eventuellt peppar.
    2. Skär äggvitorna och gurkan i små tärningar. Rör crème fraiche med citronsaft.
    3. Garnera soppan med äggvitor, gurka, salladslök och örter. Ringla eventuellt över crème fraiche.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    Bubbely 23 juni 2010

    Väldigt enkel o god. Passar utmärkt riktigt kall en het sommardag...

    saxa 22 maj 2012

    Tyckte det var god vardagsmat vid varma sommardagar.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben