Saffranscheesecake i tre lager

Serverar: 8 portioner

På en smulig pepparkaksbotten finns en god färskostfyllning med smak av saffran och citron. Översta lagret är en frisk vaniljsmakande crème fraiche.

Ingredienser

  • 150 g pepparkakor, ca 15 st
  • 75 g smör
  • Fyllning
  • 500 g kesella gourmet
  • 3 ägg
  • 1 dl socker
  • 1 kuvert saffran, ½ g
  • Rivet skal av 1 citron
  • Översta lagret
  • 400 g créme fraiche
  • 1 msk vaniljsocker
  • Dekoration
  • Halverade passionsfrukter och physalisfrukter eller fikon
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Mixa eller stöt pepparkakorna till smulor. Smält smöret och blanda med pepparkakssmulorna. Tryck ut smulorna i en pajform och förgrädda pepparkaksbottnen i 5 minuter.
    3. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner kesella, rovet citronskal och saffran. Låt smeten dra i 15 minuter, så att saffranssmaken får mogna ordentligt.
    4. Sänk temperaturen på ugnen till 180 grader.
    5. Häll fyllningen i pajskalet och grädda pajen tills fyllningen stelnat, ca 35 minuter.Låt kakan svalna ordentligt.
    6. Rör ihop crème fraiche och vaniljsocker och bred över kakan. Sätt in i ugnen 5-7 minuter tills ytan stelnat något.
    7. Låt kakan svalna och dekorera den precis före servering med halverade passionsfrukter och physalisfrukter eller fikon.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben