Saffranspaj med fikon

Serverar: 10 portioner

Tid: 1 timme 20 minuter

Doft och smak av jul.

Ingredienser

  • 2 3/4 dl vetemjöl
  • 1 1/2 msk socker
  • 90 g smör
  • 1 äggula
  • 2 msk kallt vatten
  • Fyllning
  • 150 g riven mandelmassa
  • 2 ägg
  • 1 kuvert saffran
  • 1 dl söt sherry
  • 1 dl vispgrädde
  • 150 g torkade fikon
  • Garnering
  • Florsocker
  • Instruktioner

    1. Blanda mjöl och socker, tillsätt det kalla smöret i bitar. Arbeta ihop till en grynig massa, gärna i matberedare.
    2. Tillsätt äggulan och vattnet. Arbeta snabbt ihop till en deg. Låt den ligga kallt i 30 minuter.
    3. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar botten, 26 cm i diameter.
    4. Tryck fast en remsa aluminiumfolie längs kanten för att hindra degen att glida ner under gräddningen. Pricka botten med en gaffel. Förgrädda i 200 grader i 10 minuter.
    5. Vispa ihop ägg med mandelmassan..Blanda saffran med sherry och grädde, vänd ner blandningen i äggsmeten.
    6. Skär fikonen i bitar och lägg dem i pajskalet. Slå smeten över. Grädda i 25 - 30 minuter på 200 grader. Låt pajen svalna innan den lossas från formen. Pudra över florsocker.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben